Ellen Vonk

Shiatsu & Massage Therapie

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij met de handen een verstoorde afvoer van (afval)stoffen wordt gestimuleerd. Opgehoopt vocht wordt daardoor verspreid en daarna op natuurlijke wijze afgevoerd waardoor zwellingen (oedeem) afnemen.


Lymfestelsel


De mens bestaat voor 2/3 uit water oftewel vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle cellen in het lichaam. Het lichaamsvocht zorgt voor belangrijke processen in het lichaam zoals transport van hormonen, zenuwprikkels, stoffen en gassen.


Lymfedrainage is een natuurlijk proces waarbij het lichaam normaal gesproken geen hulp nodig heeft. Echter door een ongeval, ziekte of stress kan dit proces verstoord raken en dan kan manuele lymfedrainage ondersteuning bieden.


Manuele lymfedrainage is effectief bij zwellingen (oedeem), die kunnen ontstaan door een operatie, of een ongeval. Maar zeker ook bij vele andere klachten zoals, spierproblemen, haematomen (bloeduitstortingen), reuma, hoofdpijn, verkoudheid en volle holtes en stress gerelateerde klachten.  Het werkt derhalve ook zeer ontspannend!Leven in balans

E-mail me!